Su Tesisatı Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Gerek yeni yapıların gerekse tadilat yapılması uygun bulunan yaşam alanlarında temiz suyun uygun ve sağlıklı bir şekilde kullanımı için iletilmesi, tuvalet suyu gibi atık suların da bir araya getirilmek sureti ile toplanarak bina dışına çıkarılmasını mümkün kılan sisteme tesisat adı verilmektedir.
Hayatın devamlılığı için şart olan elementin yani suyun her alana taşınması için tercih edilen su tesisatı sistemleri günümüzde gelişen teknoloji sayesinde rahatlıkla tercihleri yapılarak uygun bütçeler ile kolaylıkla tasarlanıp uygulanabilmektedir. Bir nevi boru ağı döşenerek gerçekleştirilen bu mekanik tesisat biçimi, sıcak su tesisatı ve soğuk su tesisatı olmak üzere kendi arasında ikiye ayrılmakta.
Ev ve iş yerlerinde su ihtiyacı varsa hem sıcak hem de soğuk su için uygun mekanik tesisat projelendirilerek gerekli usta desteği ile uygulaması Sümer Mekanik in tavsiye ettiği en uygun maliyetli ve kaliteli ürünler ile sorunsuz bir biçimde gerçekleştirilir.
Su Tesisat Kurulurken Nelere Dikkat Edilmeli
Binaların ihtiyaçları gerek sıcak gerekse soğuk su tesisatı tercihi olsun mekanik tesisat inşa edilirken en önce dikkat edilmesi gereken hususların başında erişilebilir olması gelmektedir. Su tesisat sistemlerinde geçen zamanla olası arızaların ve eskimelerin oluşacağı muhakkak olduğundan bakım gibi ihtiyaçlara karşı önceden düşünülerek projelendirilip uygulama yapılmalıdır. Bakım yada arıza tespit ve tamiri gibi ihtiyacı ortaya çıktığında tamiratın gerçekleşmesi yada parça/ürün değiştirilme esnasında borulara kolayca ulaşması oldukça önem arz eden bir husustur.
Kolay erişim sağlanan borular kolaylıkla tamir edilir. Zaman ve paradan çok ciddi tasarrufun yapılmasına olanak tanınır. Tesisatlar da olası yaşanan arızaların bakım, tamir ve onarımını gerçekleştiren su tesisatçısı ustalarda ilk kriter tecrübeli olması ve işinin ehli ve uzman olmalıdır. Ev ve iş yerinizde su tesisatınızda yaşanan bir olumsuz durum yada sorunun çözümü için iyi ve kaliteli su tesisatçısı ile çalışmak önemlidir.
Su Tesisatı Kullanıcı Ulaşım ve Kullanım Kolaylığı
Mekanik su tesisatları uygulamaları yapılırken açık alana döşenen boruların görevlerini en verimli biçimde yerine getirmelerinin yanı sıra görselliğe de önem gösterilmelidir.
Kış aylarında oluşabilecek soğuk iklimin hüküm sürdüğü mahallerde donma olayının önüne geçilmesi için tesisatta kullanılan boruların iyi biçimde izole edilmesi gerekir.
- İlk öncelik olarak yapı sakinlerine temiz su temini için suya herhangi bir kirli sıvının karışması önlenmeli.
- İletilerek taşınan suyun miktarı ve basıncı yönünden hesaplamaları doğru yapılarak projelendirilmiş uygun bir sistem kurulmalı.
- İhtiyaçlar ve talepler göz önüne alındığında olumsuz bir durumla karşı karşıya kalınmaması için suyun depolanabileceği bir sistem hazırda bulundurulmalı.
- Pis su drenaj sistemde yaşanması muhtemel kirlenme ve tıkanmaların oluşmaması için uygun koruma düzeneği tasarlanarak kurulmalı.
- Mekanik su tesisat sisteminin uzun ömürlü olmasını istiyorsak, kaliteli boru ve donatım malzemeleri seçilmeli.
- Temiz ve pis su sistemi için projeye uygun ayırma, havalandırma ve yalıtım sağlanmalı
Su tesisatı kurulumu yapılırken daire sakinlerinin suya sorunsuz bir şekilde ulaşabilmesi için kurulan sistemde ki hidroforlar oldukça hayatı önem taşımaktadır.
Bina ve işyerlerinde devreye alınması planlanan sıcak su tesisatı, konfora, enerji uygunluk durumuna, mevcut ısıtma kaynaklarına, uygulanacak yerin durumu ve ihtiyaç olan hacme göre seçilir. Temel olarak iki ayrı sıcak su sistemi bulunur;
- Bağımsız sıcak su tesisatı: Bu sistemlerde su termosifon, kombi, şebeke suyu şofben ve güneş enerjisi gibi her daire için bağımsız olarak kurulan su ısıtıcılarında ısıtılır.
- Merkezi sıcak su tesisatı: Su bir merkezde sıcak suyu hazırlamaya yarayan boylerler sayesinde ısıtılır ve borularla sisteme pompalar ile dağıtılır.
Sıcak su sirkülasyon hattı şayet 30 metreden uzunsa bu tarzda bulunan sistemlerde biri asıl diğeri yedek olmak üzere iki sirkülasyon pompası konulmalı.
Sıcak su hidroforları normal hidroforlardan farklı olarak sıcak suya dayanıklı olan hidroforlardır.
Termal Dezenfeksiyon Yapılabilecek Tesisat Kurulmalı
Sıcak su tesisatı uygulanırken duvarın iç kısmında sıcak su ve sirkülasyon boruları kullanılarak bir nevi ısı yalıtımı da yapılmış olur. Böylece suyun geçtiği kısımlarda ısı kaybı azaltılır ve yazın binanın içinde ısı kaybı yaşanmaz. Sıcak su tesisatında çok önemli olan verimli bir kullanışa sahip olmak için kaliteli bir kazan kullanılmalıdır.
Lejyonella bakterisi tarafından meydana gelen ve ölüme kadar yol açabilen ciddi bir zatürre hastalığı olan Lejyoner hastalığının en yaygın bulaşma yolu klima ve sıhhı tesisatlardır. Nemli ve sulu ortamda yaşayıp çoğalan bu zararlı bakteriden korunabilmek için kurulacak su tesisatının termal dezenfeksiyon imkanına sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Mekanik Tesisatta Uzun Ömürlü Borular İçin İzolasyon Yapılmalı
Soğuk su tesisatında tercih edilen boruların uzun ömürlü olması için iyi bir izolasyon yapılmalı. Bu izolasyon sonucunda borularda yaşanacak terlemeye karşı da had safhada önlem alınmış olur. Soğuk su borusu mevcut yerin en alt tarafına yerleştirilmeli. Bu boruların en alt konumlandırılması birbirinin üzerine hali hazırda gelen yatay borularda bulunan suyun alttaki borulara zarar vermemesi amaçlanır. Tesisatta hidrofor ve su saatinden sonra basınç regülatörü tercih edilerek, basınç sabit tutulabilir ve bu sayede gereksiz su harcamalarının önüne geçilerek hem su hem de paradan tasarruf edilmiş olur. Her dairenin bağımsız olarak sistemden ayrı bir düzeneği olmalı.
Mekanik tesisatta soğuk ve sıcak kullanım suyu için kurulan tesisatlar birbirinden bağımsız olmalı.